fot. Miedziany Piec
Niewielu Polaków wie o tym, że pizza neapolitańska uchodzi za najlepszą na świecie. Niewątpliwą stratą jest to, że nad Wisłą, nie wiedzieć czemu, nie jest zbyt popularna. Napoletana jest nieco inna od pizzy, jaką w większości znamy. W środku jest cienka i lekko mokra. Natomiast jej brzegi są puchate, miękkie, wyrośnięte i mają czarne „bąble". Każdy miłośnik pizzy bez względu, jaką na co dzień preferuje, powinien obowiązkowo spróbować właśnie napoletanę. Ku naszej uciesze w końcu możemy skosztować „królowej" pizzy w Częstochowie w Miedzianym Piecu przy al. Wolności 11. Jej wyjątkowość potwierdza sam fakt, że w grudniu 2017 roku trafiła na listę światowego dziedzictwa UNESCO, a nad jakością czuwa włoska federacja Associazione Verace Pizza Napoletana (AVPN). Aby poczuć prawdziwy smak i tradycję Neapolu w samym centrum Częstochowy koniecznie musimy odwiedzić pizzerię Miedziany Piec. To miejsce stworzone do serwowania idealnej pizzy neapolitańskiej.
– Dołożyliśmy wszelkich starań, aby w jak największym stopniu odzwierciedlić prawdziwą napoletanę. W lokalu zamontowany został specjalistyczny piec, sprowadzamy dedykowane produkty tj. mąka Caputo, pomidory San Maranzano, ser Fior di Latte czy wszelkie inne dodatki najwyższej jakości z Włoch z certyfikatem D.O.P. - komentuje właściciel Miedzianego Pieca Marcin Nienartowicz.
Pizza wypiekana jest w temperaturze blisko 500 stopni i w piecu przebywa zaledwie od 60 do 90 sekund. Właściciel pizzerii podkreśla, że napoletana jest zupełnie inna niż pizze znane nam na co dzień. Niezwykle cienka, mokry środek i przypieczone puszyste brzegi to podstawy wypieku włoskiego przysmaku. Co ważne do pizzy stosowana jest najwyższej jakości oliwy, a o sosie czosnkowym należy zapomnieć. Za to bardzo ciekawą alternatywą będzie np. oliwa z oliwek właśnie czosnkowa, ostra z chilli lub z rozmarynem czy bazylią
- Chcemy zbudować i wypromować jak największą świadomość pizzy neapolitańskiej wśród mieszkańców naszego miasta. Małymi krokami idziemy do przodu. W innych miastach w Polsce jest już sporo pizzerii typowo Neapolitańskich. Potwierdza to fakt, kiedy odwiedzają nas goście z innych miast, żeby spróbować tej naszej i sobie porównać. Ta typowo kulinarna turystyka świadczy o tym, że jest ona wyjątkowa i ma coraz większe grono miłośników, którzy są w stanie przejechać spory dystans, żeby zaspokoić swoje smakowe gusta – dodaje Marcin Nienartowicz.
Zaangażowanie właściciela jak najbardziej znajduje odzwierciedlenie w jakości i wysokich ocenach chociażby użytkowników portalu Google. Gdzie na chwilę obecną 328 gości wystawiło pięciogwiazdkową opinie co daje średnią 4,9! Oprócz wyśmienitej pizzy możemy spróbować chłodnego prosecco z kija, włoskich napojów czy piwa rodem ze słonecznej Italii.
- Zapraszamy również do naszego ogródka przed lokalem gdzie można usiąść i zjeść naszą pizzę w ciszy i spokoju. Zachęcamy do skorzystania z ostatnich ciepłych dni. Ale informujemy, że niebawem będziemy mieli również przeszklony ogródek zimowy – dodaje na koniec Marcin Nienartowicz.
W dobie ciągłych remontów torów tramwajowych wjazd do Miedzianego Pieca umożliwiony jest od strony dworca PKS, a później przez dworzec PKP. Lokal znajduje się po drugiej stronie budynku przy al. Wolności 11 od strony torów kolejowych (obok dawnej dyskoteki DEPO, a później Enklawa). Przed lokalem znajduje się duży parking dla klientów pizzerii.
Zapraszamy na stronę www.miedzianypiec.pl lub facebook.pl/miedzianypiec, gdzie można na bieżąco śledzić informacje z lokalu oraz organizowane są konkursy z nagrodami.
Miedziany Piec - Pizza Napoletana Al. Wolności 11 – Częstochowa (wjazd od strony dworca PKP).
www.Facebook.com/MiedzianyPiec www.MiedzianyPiec.pl tel. 798 982 803
Źródło: materiały prasowe |