fot. ZSTiO w Częstochowie
Patryk Pokorski, uczeń klasy IV Zespołu Szkół Technicznych i Ogólnokształcących im. Stefana Żeromskiego w Częstochowie zdobył tytuł Mistrza Młodych Kelnerów w konkursie, który odbył się w Siedlcach. W konkursie wzięło udział 17 uczniów ze szkół gastronomicznych z terenu całego kraju. Jak relacjonuje opiekun Patryka Pokorskiego i nauczyciel przedmiotów zawodowych Krzysztof Przysuszyński, mistrzostwa odbyły się w kilku etapach. Na początek organizatorzy Stowarzyszenia Kelnerów Polskich i Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 im. Stanisława Staszica w Siedlcach sprawdzili wiedzę teoretyczną uczestników, przeprowadzając test z zakresu zasad prawidłowej obsługi gości, następnie odbyła się pierwsza konkurencja praktyczna – serwis napoju gazowanego.Do dalszych zmagań sędziowie zakwalifikowali dwanaście osób.
W drugim etapie uczestnicy mieli za zadanie zmienić obrus przy gościach, nie pokazując blatu stołu i zaserwować przekąski serwisem francuskim – z półmiska na talerz gościa. Po tych konkurencjach jurorzy zmuszeni byli wybrać czterech finalistów - Przy ogłaszaniu składu listy nagrodzonych uczniów sędziowie zdradzili małą tajemnicę, że jeden z zawodników wykonał serwis uzyskując maksymalną ocenę, jak się później okazało, tym kelnerem był Patryk - mówi Przysuszyński. - Finał to wielkie emocje, nie tylko dla czerech najlepszych kelnerów, ale również dla opiekunów oraz licznie zgromadzonej publiczności, która kibicowała zawodnikom. Należało podać tort metodą angielską – dzieląc go na wózku przy stoliku gości. Patryk, bardzo skupiony, podawał tort jako ostatni zawodnik. Po skończeniu serwisu przez chwilę zatańczył z radości na sali – wiedział, że jego serwis był perfekcyjny.
Podczas konkursu odbyły się pokazy sztuki barmańskiej w wykonaniu Jakuba Kaczkowskiego z Air Show Flair, gdzie do sporządzania soft drinków został użyty ciekły azot. Z kolei Artur Długosz, członek zarządu Stowarzyszenia Kelnerów Polskich, zaprezentował pokaz flambirowania owoców. Z dużym aplauzem spotkało się otwarcie szampana przez prezesa Stowarzyszenia Kelnerów Polskich Michała Chabiora z użyciem szabli.
Źródło: ZSTiO w Częstochowie |