Wilec ziemniaczany, znany szerzej jako batat lub też słodki ziemniak, to roślina uprawna, której bulwy korzeniowe robią ostatnim czasem zawrotną karierę w kręgach kulinarnych i dietetycznych. Odznaczają się bowiem wysoką wartością odżywczą, zawierają znaczne ilości beta karotenu, związków mineralnych, takich jak potas czy fosfor, a także witamin. Zawartość składników odżywczych w bulwach batata jest aż o 50% wyższa niż w zwykłych ziemniakach. Nie bez znaczenia jest również ich specyficzny, słodkawy smak, dominujący w potrawach przyrządzanych z tej rośliny. Batat jest dość uniwersalny – idealnie sprawdzi się zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej, jako składnik sałatki, dodatek do obiadu, czy ciasta. Dzisiejszy przepis – jaglane muffiny ze szpinakiem, łososiem i pastą z suszonych pomidorów to propozycja niecodziennej przystawki lub dodatek do czerwonego barszczu jako alternatywa dla klasycznych pasztecików. Najlepiej smakują na ciepło, tuż po wyjęciu z piekarnika.
Jaglane muffiny z batatów ze szpinakiem, łososiem i pastą z suszonych pomidorów Składniki na ok. 12 sztuk
400 g batata 200 g mąki jaglanej 3 jajka 100 g jogurtu greckiego 100 g wędzonego łososia 100 g pasty z suszonych pomidorów 1 cebula szpinak czosnek ostra papryka pieprz sól ziołowa
wartość energetyczna 1 muffiny: ok. 146 kcal B: 6 g T: 5,6 g W: 17,6 g
Bataty obrać, pokroić w plastry, ugotować na parze, ostudzić. Dodać mąkę jaglaną, jajka oraz jogurt grecki, zblendować na gładkie ciasto. Cebulę drobno pokroić, zeszklić, dodać szpinak, czosnek, przełożyć do ciasta. Łososia drobno pokroić, razem z pastą (lub drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami) dodać do ciasta, przyprawić, dokładnie wymieszać. Przekładać do natłuszczonej formy na muffiny, piec w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut.
Więcej zdjęć oraz przepisów znajdziecie na blogu. |