Głęboko zakorzenionym w naszych nawykach żywieniowych zwyczajem jest zbyt częste spożywanie pieczywa w ciągu dnia. Kanapki pojawiają się na śniadanie, jako posiłek do szkoły, czy pracy i powracają wieczorem w porze kolacji. Nasza dieta, mimo ogromnej dostępności zdrowych produktów jest uboga w warzywa i owoce, monotonna, źle zbilansowana, czego skutkiem często jest nadwaga, czy problemy z przemianą materii. Klasyczna kanapka składa się z kupnego chleba, masła lub margaryny, sera żółtego, wędliny i przy odrobinie szczęścia – niewielkiej ilości warzyw. Jeśli w takiej formie pojawi się 3 razy dziennie, porcja pieczywa i często wątpliwej jakości tłuszczy staje się dosyć spora. Mamy niestety tendencję do nieczytania etykiet i kupowania produktów w ciemno, sugerując się jedynie reklamą i zachwalającymi produkt hasłami. W kuchni śródziemnomorskiej pieczywo jada się maczane w oliwie z oliwek, jako dodatek do potraw, a nie potrawę samą w sobie. Oczywiście posiłek w formie kanapki nie jest złym rozwiązaniem, pod warunkiem, że nie dominuje w naszym codziennym jadłospisie, a produkty jakich używamy nieco różnią się od tych klasycznych. Coraz więcej osób wypieka własne pieczywo, ale jeśli nie macie na to czasu najprostszym rozwiązaniem będzie dodanie do kanapek większej ilości warzyw – na przykład w postaci własnoręcznie przygotowanej pasty warzywnej.
Pasta z czerwonej soczewicy i pieczonej papryki
Składniki: 100 g czerwonej soczewicy 300 g czerwonej papryki (2 sztuki) 20 g sera feta 2 ząbki czosnku tymianek rozmaryn pieprz, sól 5 łyżeczek oliwy z oliwek
wartość energetyczna w 100g: ok. 125 kcal B: 8 g T: 14,5 g W: 3 g
Soczewicę wypłukać na sitku, zalać wodą, lekko posolić, gotować do miękkości. W tym czasie paprykę pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, ułożyć w nasmarowanym 1 łyżeczką oliwy naczyniu żaroodpornym, skropić 2 łyżeczkami oliwy i piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ostudzić, ściągnąć skórkę, a następnie zblendować razem z ugotowaną soczewicą, serem feta, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, 2 łyżeczkami oliwy z oliwek oraz przyprawami.
Więcej przepisów i zdjęć znajdziecie na blogu.
Zachęcam również do udziału w konkursie |