Istnieje powszechne przekonanie, że zdrowe odżywianie jest kosztownym przedsięwzięciem, a codziennie gotowanie zajmuje dużo czasu. Istnieje również przekonanie, że zdrowa kuchnia, a już tym bardziej ‘fit’, to kuchnia, którą nie można się najeść. Słowo "dietetyczne" wielu przywodzi na myśl niesmaczny jadłospis pełen sałaty, warzyw i mało treściwego pożywienia, a bycie na diecie kojarzone jest z wiecznymi wyrzeczeniami i życiem pełnym frustracji. Nic bardziej mylnego. Właściwa dieta to dieta dobrze zbilansowana, zaspokajająca nasze energetyczne zapotrzebowanie, ale to także urozmaicone menu, które sprawi, że zarówno gotowanie, jak i jedzenie staną się przyjemnością. Koszty takiego odżywiania też nie muszą być wysokie – trzeba wybierać rozsądnie, opierać dietę na produktach sezonowych i nie dać zwieźć się pozorom – produkty oznaczone nazwą light, najczęściej nie są wcale dietetyczne, a produkty mające zbawienny wpływ na wszystko to często zwykły chwyt marketingowy. Samo przygotowanie posiłków też nie musi być wcale złożonym procesem zajmującym dużo czasu - wszystko jest kwestią odpowiedniej organizacji i wyboru potraw mało skomplikowanych, a zarazem smacznych.
Kasza jaglana z kurczakiem, suszonymi pomidorami i pieczoną papryką
Składniki na 2 porcje: 100 g nieugotowanej kaszy jaglanej 200 g piersi z kurczaka 2 duże czerwone papryki 10 sztuk suszonych pomidorów pęczek szczypiorku 40 ml mleka kokosowego 2 ząbki czosnku sos sojowy curry oliwa z oliwek
wartość energetyczna 1 porcji: ok.445 kcal B: 31 g T: 14 g W: 45 g
Kurczaka pokroić w kostkę, dodać 2-3 łyżki sosu sojowego, przeciśnięty czosnek oraz curry, marynować w lodówce przez około godzinę. W tym czasie przygotować paprykę - wykroić gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia bądź folią aluminiową, lekko skropić każdy kawałek oliwą z oliwek. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut, aż papryka zmięknie. Kaszę jaglaną przepłukać na sitku, wsypać do garnka, zalać wodą w stosunku 2:1 (2 razy więcej wody niż kaszy), lekko posolić, gotować na wolnym ogniu, aż kasza wchłonie całą wodę. Do kaszy dodać podsmażonego kurczaka, pokrojone suszone pomidory (odsądzone na ręczniczku papierowym), pokrojoną paprykę, szczypiorek i mleko kokosowe. Całość wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku.
Więcej przepisów i zdjęć znajdziecie na blogu |