Fot.Leszek Pilichowski
Wirtuoz kulinarny Amin Fakhari przyrządził na kilka sposobów świątecznego karpia podczas trwających w Częstochowie Targów Bożonarodzeniowych "Gwiazdkowa Aleja". Kucharz zaprezentował licznie zgromadzonej publiczności jak przyrządzić karpia w piwie, upiec jego płaty i zrobić z ryby przekąskę. Przepisy Amina Fakhariego prezentujemy poniżej.
Karp w piwie 1 kg oczyszczonego karpia, pokrojonego w pół-dzwonka 250 ml jasnego piwa 2 szalotki 2 łyżeczki klarowanego masła sól pieprz sok z połowy cytryny i połowy limonki
Dzwonka karpia dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Każde skrapiamy sokiem z cytryny i limonki, solimy i przyprawiamy pieprzem. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny. W międzyczasie na klarowanym maśle podsmażamy pokrojoną w piórka szalotkę. Powinna być szklista i miękka. Spód żaroodpornego, przykrywanego naczynia smarujemy odrobiną masła. Warstwowo układamy dzwonka przekładając je podsmażoną szalotką i wiórkami masła. Na koniec całość zalewamy piwem i przykrywamy folią aluminiową matową stroną do góry. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 30-35 minut.
Pieczone płaty karpia 200 gram płatów karpia sól i pieprz biały 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju rzepakowego 50 ml soku z pomarańczy ciemne piwo
Płaty karpia umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, doprawić solą i białym pieprzem, ułożyć skórką do dołu w naczyniu żaroodpornym, posypać nasionami kopru oraz pokrojonym na cienkie plasterki czosnkiem. Polać olejem i natrzeć rybę dodatkami. Następnie wlać sok z pomarańczy oraz piwo, przewrócić rybę skórką do góry, zostawić do zamarynowania na około 1 godzinę. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Przed pieczeniem posmarować jeszcze skórkę dodatkowym olejem i wstawić do piekarnika, piec przez 20-25 minut.
Przekąska z karpia 4 filety karpia 1 laska cynamonu garść ziół: mięta, bazylia, rozmaryn, kolendra 1 cukinia 1 cytryna 1 limonka
Filetujemy karpia, dokładnie osuszamy, lekko solimy, kładziemy laskę cynamonu, zostawiamy w lodówce na około godzinę. Pokroimy garść ziół : mięta, bazylia, rozmaryn, kolendra. Kroimy wzdłuż na cienkie plasterki cukinie. Wyciągamy rybę, na każdy filet nakładamy zioła. Następnie zawijamy całość w cienkie plastry cukini. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wkładamy wszystko do żaroodpornego naczynia, polewamy oliwą z oliwek, lekko skrapiamy wymieszanym sokiem z cytryny i limonki, zostawiamy w piekarniku na 30 minut. Później podajemy jako przekąskę.
Źródło: własne |